Παρασκευή 1 Οκτωβρίου 2010

Η αστυνομία εναντίον πολυγαμικού ριάλιτι


Αναστάτωση έχει προκαλέσει στην αμερικανική αστυνομία το καινούργιο τηλεοπτικό ριάλιτι 'Αδελφές Σύζυγοι' (Sister Wives) που έκανε πρεμιέρα την Κυριακή από το καλωδιακό κανάλι TLC της Ούτα των ΗΠΑ, αφού προβάλλει την καθημερινότητα ενός πωλητή και των τεσσάρων 'συζύγων' του καταπατώντας τους νόμους περί διγαμίας.Το σόου που παρακολουθεί τη ζωή του 41χρονου Κόντι Μπράουν (Kody Brown), των τεσσάρων γυναικών του και των δεκαέξι παιδιών τους, οι οποίοι ζουν σε ένα μεγάλο σπίτι στην επαρχιακή πόλη Λίχι, νότια του Σολτ Λέικ Σίτι, τράβηξε .προσοχή των αρχών:
'Το παρακολουθήσαμε και ήδη οι ερευνητές μας ψάχνουν την υπόθεση', είπε στο πρακτορείο Reuters ο επικεφαλής της τοπικής αστυνομίας, Ντάρεν Πολ.

Μέχρι στιγμής δεν έχουν γίνει συλλήψεις, αλλά το τεκμήρια της έρευνας θα παραδοθούν στον εισαγγελέα για εκτίμηση, συμπλήρωσε ο Πολ.
Την Τρίτη, η οικογένεια Μπράουν έδωσε στη δημοσιότητα μια δήλωση όπου έλεγε ότι ήταν 'απογοητευμένοι', αλλά γνώριζαν τους κινδύνους του να συμμετέχουν σε ριάλιτι: 'Όμως νιώσαμε ότι ήταν ένα ρίσκο που άξιζε να πάρουμε για χάρη της οικογένειας μας και κυρίως των παιδιών μας', έγραφαν.

Ο Μπράουν είναι νόμιμος σύζυγος μόνο μίας από τις γυναίκες, αλλά μετράει τις άλλες τρεις ως 'αδελφές συζύγους', χρησιμοποιώντας τον όρο των αιρέσεων των πολυγαμικών σε σχέση με τις πολλές συζύγους ενός άντρα.

Η πολυγαμία που υπήρξε σημαντικό στοιχείο στην πίστη των μορμόνων και ήταν ευρέως διαδεδομένη στην πολιτεία της Ούτα, έχει καταργηθεί από την εκκλησία τους για περισσότερο από έναν αιώνα και κρίθηκε παράνομη, όπως και στο υπόλοιπο της χώρας όταν η συγκεκριμένη πολιτεία ζήτησε να ενταχθεί στην Ένωση.

Ωστόσο η πολυγαμία διατηρείται σε μεμονωμένες κοινότητες που βρίσκονται διάσπαρτες κυρίως στα Δυτικά, ιδιαίτερα ανάμεσα στους υποστηρικτές ενός θρησκευτικού κινήματος μορμόνων που αυτοαποκαλείται 'Δογματική Εκκλησία του Ιησού Χριστού των Αγίων των Ύστερων Ημερών' ( Fundamentalist Church of Jesus Christ of Latter-Day Saints) γνωστού με τα αρχικά FLDS.

Ο πνευματικός ηγέτης του κινήματος, Γουόρεν Τζεφς είχε καταδικαστεί σε φυλάκιση για τη μεσολάβηση του σε προξενιά με ανήλικες νύφες, αλλά παρότι η κατηγορία αυτή ανατράπηκε ο ίδιος παραμένει προφυλακισμένος αναμένοντας τη δίκη του για άλλα αδικήματα που τον βαρύνουν.

Οι πολυμελείς γάμοι είχαν πάψει να απασχολούν τις αρχές της Ούτα μέχρι το 2001, όταν ο πολύγαμος Τομ Γκριν βγήκε σε ένα τηλεοπτικό κανάλι εθνικής εμβέλειας προασπιζόμενος τον τρόπο ζωής του.

Τελικώς καταδικάστηκε για διγαμία, επειδή ήταν παντρεμένος με πέντε γυναίκες ταυτόχρονα και για βιασμό ανηλίκου, καθώς ένας από τους γάμους του ήταν με μια 13χρονη και παρέμεινε φυλακισμένος για πολλά χρόνια.

Όπως επισημαίνει ο Πολ Μέρφι, εκπρόσωπος της εισαγγελίας της Ούτα, η υπόθεση Γκριν αποτέλεσε το 'σημείο καμπής' για τη λήψη πειθαρχικών μέτρων εναντίον της πολυγαμίας.

Ο Μέρφι λέει ότι ο Μπράουν ζήτησε τη συμβουλή της εισαγγελίας πριν την έναρξη του σόου, επειδή ήθελε διευκρινίσεις σχετικά με τις νομικές επιπτώσεις του εγχειρήματος και η απάντηση που πήρε επί της ουσίας ήταν 'είναι παράνομο, αλλά εξαρτάται από την τοπική αστυνομία'.

http://ktikio.blogspot.com

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου