«Οχι στη λιτότητα» φώναξαν χθες, Πανευρωπαϊκή Ηµέρα Δράσης κατά των οικονοµικών µέτρων, δεκάδες χιλιάδες εργαζόµενοι σε 13 ευρωπαϊκές πόλεις. Η µεγαλύτερη διαδήλωση, µε 100.000 συµµετέχοντες, πραγµατοποιήθηκε στις Βρυξέλλες. Την ίδια ώρα, την ίδια ηµέρα, εκατοµµύρια άνθρωποι πήραν µέρος στην πρώτη γενική απεργία της Ισπανίας από το 2002.
Βρυξέλλες, Δουβλίνο, Λισαβώνα, Ρώµη, Παρίσι, Ρίγα, Βαρσοβία, Λευκωσία, Βουκουρέστι, Πράγα, Βίλνιους, Βελιγράδι, Αθήνα. Μικρότερες ή µεγαλύτερες διαδηλώσεις πραγµατοποιήθηκαν χθες σε όλες αυτές τις πόλεις. Στη Λισαβώνα τα συνδικάτα υπολόγισαν τους συµµετέχοντες σε 50.000, στην Αθήνα από την άλλη πλευρά, δεν ξεπέρασαν τους 1.000. «Σε πολλές χώρες, τα συνδικάτα δυσκολεύονται να συντονιστούν µεταξύ τους.
Ελάχιστη έκπληξη προκαλεί λοιπόν το γεγονός ότι δυσκολεύονται ακόµα περισσότερο να συντονιστούν σε ευρωπαϊκό επίπεδο», δήλωνε η Καρίνα Ο’ Ράιλι, αναλύτρια στη συµβουλευτική εταιρεία ΙΗS Jane’s. «Οι πολίτες βιώνουν την οικονοµική κρίση σε τοπικό επίπεδο και οι µεγάλες διαµαρτυρίες θα γίνονται πάντα σε τοπικό ή εθνικό επίπεδο», σηµείωνε από την πλευρά του ο Ντέιβιντ Λι, αναλυτής στο ινστιτού το Control Risks Western Εurope. Στο Δουβλίνο, ένας 41χρονος άνδρας (που συνελήφθη) απέκλεισε τις πύλες του ιρλανδικού Κοινοβουλίου µε µια µπετονιέρα, πάνω στην οποία είχε γράψει συνθήµατα κατά των τραπεζών και των πολιτικών.
Στη Σλοβενία, χιλιάδες δηµόσιοι υπάλληλοι συνέχισαν χθες την απεργία διαρκείας που έχουν προκηρύξει κατά των σχεδίων της κυβέρνησης να παγώσει τους µισθούς για δύο έτη. Περίπου 5.000 διαδηλωτές, ανάµεσά τους πολλοί µεταλλωρύχοι και εργαζόµενοι σε ναυπηγεία, στάθηκαν έξω από το γραφείο του Ντόναλντ Τουσκ στη Βαρσοβία φωνάζοντας «όχι στις δηµοσιονοµικές περικοπές» και «ναι στην προστασία της εργασίας και την ανάπτυξη».
Το πιο δυναµικό «παρών», πάντως, τα συνδικάτα το έδωσαν στο στον οµφαλό της Ε.Ε., στις Βρυξέλλες, εκεί όπου σύµφωνα µε τις δηλώσεις τους κατάφεραν να βγάλουν στους δρόµους 100.000 ανθρώπους (η αστυνοµία έκανε λόγο για 56.000). Συνολικά 50 συνδικάτα εκπροσωπούνταν στην πορεία που κατέληξε στα κτίρια της Ευρωπαϊκής Ενωσης, ανάµεσά τους Γερµανοί µεταλλωρύχοι, Ρουµάνοι εργαζόµενοι σε εταιρείες φυσικού αερίου και Πολωνοί εργαζόµενοι σε ναυπηγεία.
«Επικήδεια ποµπή»
Επικεφαλής ήταν οµάδα διαδηλωτών µε µαύρα κοστούµια και µαύρες µάσκες στο πρόσωπο, που κρατούσαν οµπρέλες και χαρτοφύλακες – «µια επικήδεια ποµπή που θρηνούσε τον θάνατο της Ευρώπης». «Καταλαβαίνουµε ότι υπάρχει κρίση, όµως χρησιµοποιείται ως µια πολύ καλή δικαιολογία για κάθε είδους πιέσεις σε ανθρώπους που είναι απλοί υπάλληλοι, εργαζόµενοι, όχι στα µεγάλα αφεντικά», δήλωνε ο Αλεξάντερ Νικολόφ, που έφτασε οδικώς από τη Βουλγαρία για να διαδηλώσει.
Στην Αθήνα
«Δεν είναι µονόδροµος το Μνηµόνιο», διεµήνυσαν ΓΣΕΕ και ΑΔΕΔΥ σε συλλαλητήριο που οργάνωσαν χθες το απόγευµα στην Αθήνα στην πλατεία Κλαυθµώνος και πορεία προς τη Βουλή µε αφορµή την πανευρωπαϊκή κινητοποίηση κατά των µέτρων λιτότητας σε πολλές ευρωπαϊκές χώρες. Στο πλαίσιο της κινητοποίησης αυτής, και χθες το πρωί εργαζόµενοι διαφόρων κλάδων πραγµατοποίησαν σειρά συγκεντρώσεων σε Αθήνα, Θεσσαλονίκη και άλλες πόλεις της χώρας.
ΣΤΙΣ ΒΡΥΞΕΛΛΕΣ
Πενήντα συνδικάτα έδωσαν το «παρών» στην πορεία που κατέληξε στην έδρα της Ευρωπαϊκής Ενωσης
Επεισόδια και συλλήψεις
ΔΥΟ ΣΤΙΣ τρεις πτήσεις ακυρώθηκαν και το αεροδρόµιο Μπαράχας της Μαδρίτης σχεδόν ερήµωσε. Τα λεωφορεία χάθηκαν από την πόλη και σε ολόκληρη τη χώρα το 80% των δροµολογίων στα τρένα υψηλής ταχύτητας ακυρώθηκαν. Σε πολλές µεγάλες πόλεις, οι διαδηλωτές εµπόδισαν φορτηγά να παραδώσουν φρούτα, λαχανικά, κρέατα και ψάρια στις κεντρικές αγορές. Χιλιάδες εργαζόµενοι διαδήλωσαν κραδαίνοντας πανό και σηµαίες σε ολόκληρη τη χώρα. Στη Βαρκελώνη, οι διαδηλωτές έβαλαν φωτιά σε ένα περιπολικό. Στην Αστούριας, µεταλλωρύχοι έβαλαν φωτιά σε ελαστικά.
Στη Μαδρίτη, η αστυνοµία συνέλαβε έναν µικρό αριθµό ανθρώπων για αποκλεισµό δρόµων. Η πρώτη γενική απεργία στην Ισπανία από το 2002 κέρδισε σαφώς περισσότερους εργαζοµένους από την κινητοποίηση στον δηµόσιο τοµέα τον Ιούνιο. Σύµφωνα µε τα συνδικάτα, 10 εκατοµµύρια άνθρωποι, το ήµισυ και πλέον του συνολικού εργατικού δυναµικού, απέσχον χθες, µία ηµέρα πριν αρχίσει στο ισπανικό κοινοβούλιο η συζήτηση επί του σκληρού προϋπολογισµού που προωθεί για το 2011 ο πρωθυπουργός, Χοσέ Λουίς Ροντρίγκες Θαπατέρο, της εργασίας τους. Οι αρχές, από την πλευρά τους, δήλωσαν πως συνολικά απήργησε ένα 10% των εργαζοµένων στις δηµόσιες υπηρεσίες και ένα 20% των εργαζοµένων στις µεταφορές της Μαδρίτης.
Η Ισπανία πάντως δεν παρέλυσε, και πολλοί αναλυτές θεωρούν πως η απεργία δεν πρόκειται να έχει κανέναν αντίκτυπο στους κυβερνητικούς σχεδιασµούς.
Πηγή:http://www.tanea.gr/default.asp?pid=2&ct=2&artid=4596658
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου